8 leggyakoribb téma

„Reggel egyél úgy, mint a király, délben, mint a polgár, este pedig, mint a koldus!”

1352
HOZZÁSZÓLÁS:

Mindenképpen naponta legalább háromszor kell ennünk: reggel, délben és este.

Még jobb azonban (kivéve a három legszigorúbb fogyókúrás módszerben: a null diétában, a váltakozó diétában és a folyadékdiétában) közbeiktatni tízórait vagy uzsonnát is, a legcélszerűbb azonban mind a kettőt. Így kisebb mennyiségekkel érhetünk el teltségérzést, mert kevésbé érezzük az éhségérzetet.canstockphoto23868606

Amire még ügyelnünk kell a rendszeres étkezések alatt

Különösen fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az esti (utolsó) étkezés minél előbb legyen, de semmiképpen sem közvetlenül lefekvés előtt. A legideálisabb úgy este 6 óra körül. Ezután másnap reggelig már ne együnk semmit

Az étkezések arányát illetően nem szükséges merev szabályokat tartani. Közismert azonban az, hogy kiadósan kell reggelizni, mérsékeltebben ebédelni, s a vacsora legyen energiában a legszegényebb a főétkezések közül.

Elfogadott megállapítás az is, hogy lassan együnk, és alaposan rágjuk meg a falatokat, még a fogyókúra „éhezéses” időszakában is, mert a mohón evőnek később lesz teltségérzete, illetve a csökkentett ételmennyiség kevésbé laktatja.

„Reggel egyél úgy, mint a király, délben, mint a polgár, este pedig, mint a koldus.”

Jean Anthelme Brillat-Savarin, a több mint kétszáz éve született híres francia gasztronómus, az ételek elkészítéséről és tálalásáról szóló, szellemes és tréfás formában írott könyvében írta a fenti idézetet.

Egy másik szellemes mondás szerint: „A reggelidet fogyaszd el magad, az ebédedet oszd meg a barátoddal, a vacsorádat pedig add oda az ellenségednek.”

Sajnos hazánkban, akárcsak az iparilag fejlett többi országokban is, ezzel ellentétes szokás alakult ki. Általában nem reggelizünk, délben igen keveset eszünk (magunkkal viszünk valamit, esetleg az üzemi ebéd egy részét esszük meg), este azután otthon, kényelemben (enyhén szólva) jól “belapátolunk”.

A táplálkozástudománnyal és az élettannal foglalkozó tudósok azonban egy igen érdekes jelenségre jöttek rá. –> Szervezetünk olyan érzékeny, hogy az étkezési aránytalanságokra is azonnal reagál.

Hogy mit is jelent mindez?

Aki gyakorlatilag egyszer eszik kiadósan, este, annak szervezete felkészül erre a 24 órás éhezési időre, és több zsírt tartalékol ugyanolyan energiatartalmú táplálékból, mintha ezt az ételmennyiséget háromszor vagy ötször fogyasztotta volna el.

A szervezet ugyanis úgy készül fel az éhezési állapotra, hogy igyekszik mennél több zsírt felhalmozni a zsírraktáraiban. Az éhezési állapot azonban csak 24 óráig tart, és mire a szervezet a készleteit használná fel, addigra újból megkapja az esti bőséges adagot,  emiatt pedig csak egyre növekednek a zsírraktárak.

1352
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]