8 leggyakoribb téma

Fiatalkori fogyókúra: A szülői jó tanácsok aranyat érhetnek!

929
HOZZÁSZÓLÁS:

Sajnos, egyre magasabb világszerte a fiatalkori elhízás aránya, mindez igen veszélyes! A súlyfeleslegnek súlyos lelki és egészségügyi következményei lehetnek.
Ráadásul a tinédzserek olykor kegyetlenek tudnak lenni túlsúlyos társaikkal: A gyerekkori csúfolódás tinédzserkorra egészen szélsőséges méreteket ölthet. A rosszindulatú megjegyzések, az esetleges szerelmi visszautasítás pusztán a külsőségek miatt óriási törést okozhat egy fiatal lánynak vagy fiúnak.

Hogyan segíthet a család?

Egyértelmű, hogy egy tizenévest képtelenség erőszakkal drasztikus, szélsőséges vagy bármilyen típusú diétára kényszeríteni. A szülőnek tudatosítania kell a valószínűleg dacos és dühös gyerekkel, hogy a súlyát kizárólag saját maga változtathatja meg.

Noszogassák az egészséges(ebb) táplálkozásra, pl.: a zöldség -és gyümölcsfogyasztásra, a gyors ételek mellőzésére. Célszerű kerülni az olyan negatív jelzőket, mint a kövér, túlsúlyos, inkább biztassák a gyereket, hogy reális céljai legyenek, ne akarjon se sovány, se pedig színész/színésznő vagy énekesnő/énekes lenni, a cél az egészséges súly elérése legyen.

“Lassú víz, partot mos”

A szülőknek is tisztában kell lennie azzal, hogy a fogyás nem megy egyik percről a másikra! Minden tinédzser türelmetlen, hajlamosak veszélyes megoldásokat (fogyókúrás teákat, kapszulákat) alkalmazni – “Mindegy, hogy mit, csak az hasson, lehetőleg minél gyorsabban.” Ezekre is ügyelni kell, hiszen hosszú távon eredménytelenek és akár komoly szövődményeik is lehetnek.

A reggeli fontosságának kihangsúlyozása!

Sok tini inkább alszik fél órával tovább, semmint hogy leüljön reggelizni! Pedig a reggeli étkezés nagyon fontos, hiszen beindítja az anyagcserét és megakadályozható vele a napközbeni csipegetés vagy az esti túlevés. A szülők ügyeljenek arra, hogy a gyerek fogyasszon inkább teljes kiőrlésű pirítóst sovány sajttal, mézzel, sovány felvágottal, és ne hiányozzanak az asztalról a zöldségek sem. Jó megoldás lehet a teljes kiőrlésű müzli is, ami gyorsan elkészíthető és fogyasztható.

Családi stratégia

A változás elsősorban a közös családi étkezéseknél kezdődhet. A gyerek segítése érdekében érdemes bevezetni néhány alapvető változást. A szülőknek sem fog ártani. Ne tartsanak otthon édességet, egészségtelen rágcsálnivalókat. Vagy legalábbis ne legyen szem előtt. Ne nassoljanak a szülők sem, ha a gyerek sem teheti! Ne fogyasszanak a szeme láttára olyan ételt, amelyet neki nem javasolnának.

  • Ügyeljenek az adagok mennyiségére. Ha pizzát rendelnek, mindenki vegyen egy szeletet, majd a többi kerüljön el az asztalról. Törekedjenek arra, hogy ne egyen tovább a gyerek, ha már nem is éhes, csak a szeme kívánja.
  • Ne engedjék tévénézés közben enni. Az étkezések történjenek asztalnál ülve, megterítve.
  • Vásároljanak teljes kiőrlésű termékeket, fogyasszanak több gabonafélét a burgonya helyett, sült krumpli helyett tálaljanak köretként rizst. Minden étkezéshez fogyasszanak sok zöldségfélét. Mindig legyen szem előtt friss gyümölcs, akár az asztalon, akár a konyhapulton.
  • Lehetőség szerint ne menjenek gyorsétterembe. Ha ételt rendelnek, válasszák a teljes kiőrlésű vagy vegetáriánus pizzát, rendeljenek húst és salátát. A legjobb azonban a házilag készített étel.
  • Próbáljanak ki új, egészséges recepteket. Számos gyorsan elkészíthető recept közül válogathatnak a világháló segítségével.
  • Ne kérdezzék meg, mit enne a gyerek vacsorára. Javasoljanak két lehetőséget, mindkettő legyen egészséges étel. Ezek közül válasszon.
  • Mutassanak jó példát. Ne egyenek állva a konyhában, ne hagyjanak ki étkezést, ha együtt vannak. Soha ne mondják egy ételre, hogy hizlal, inkább mondják azt: azért eszem ezt, mert egészséges, mert jót tesz a szervezetemnek.
929
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]